Tältä sivulta löydät nopealla vilkaisulla perustiedot virtuaaliteknologioista.

Tietoa virtuaaliteknologioista

XR

Kattotermi, jota käytetään yleisesti puhuttaessa VR-, AR- ja MR-teknologioista. Soveltuu käytettäväksi myös tuleviin vastaaviin teknologioihin.

VR

Virtual Reality eli virtuaalitodellisuus. Käyttäjän näkökenttä peitetään kokonaisuudessaan tietokoneella tehdyllä ympäristöllä. Näistä teknologioista yleensä immersiivisin. Yksinkertaisimmallaan VR:n pariin pääsee älypuhelimella ja siihen liitettävällä lisälaitteella (Google Cardboard), yleisimmin kuitenkin käytetään päähän puettavaa VR-silmikkoa, kuten HTC Vive, Oculus Quest tai Valve Index.

AR

Augmented Reality eli lisätty todellisuus. Tietokoneella luotuja elementtejä voidaan tuoda näkökenttään tai näyttöruudulle todellisen maailman päälle. Yleisimmin käytetty älypuhelimilla, mutta markkinoilla on myös älylaseja, jotka on suunniteltu tätä varten.

MR

Mixed Reality eli sekoitettu todellisuus tai yhdistetty todellisuus. Hieman vastaava kuin AR, mutta tuodut elementit voivat olla interaktiossa myös todellisen tilan suhteen. Toisinaan AR-termiä käytetäänkin myös kuvaamaan tätä teknologiaa. Yleisimmin käytetty kun puhutaan Microsoftin Hololens -laseista, jotka ovat markkinoiden yleisimmät tätä teknologiaa hyödyntävät laitteet.